Bericht

14 december 2018

vzw HeartSaver is geregistreerd als GOED DOEL door de Koning Boudewijnstichting.

Voor meer info, surf naar: https://www.goededoelen.be/organisation/vzwHeartSaver

Bericht

26 november 2018

Iedereen mag een hartstarter gebruiken !

Hoe meer personen weten wat te doen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis, des te meer personen ook echt actie zullen ondernemen en des te meer levens er worden gered. Kinderen kunnen al vanaf 12 jaar leren hoe je hartmassage geeft – het midden van de borstkas vijf centimeter diep indrukken op het ritme van Stayin’ Alive van de Bee Gees – en hoe je een hartstarter of AED gebruikt. Beademen verhoogt de overlevingskansen niet, tenzij er een helper in de buurt is die de techniek goed onder de knie heeft.

artikel dVO: https://www.dvo.be/artikel/62957-iedereen-mag-een-hartstarter-gebruiken/

Bericht

22 november 2018

“De Inkt en Tonershop” uit Mechelen steunt vzw HeartSaver.

Voor iedereen die wil printen, met een HART voor een meer HARTveilige samenleving!

“De Inkt en Tonershop” uit Mechelen, aanbieder van goede en scherp geprijsde inkt en toners, steunt officieel vzw HeartSaver en heeft de website “ www.kleurjehart.be ” opgericht.

Via de “Kleur Je Hart” – website geniet men niet alleen standaard van voordelige en kwaliteitsvolle inkten en toners – made in Europe – , bijkomend wordt er bij elke bestelling die men plaatst een klein bedrag doorgestort naar vzw HeartSaver om de HeartSaver Projecten in Vlaanderen/België te ondersteunen. Dankzij uw bestelling via www.kleurjehart.be maakt U België meer HeartSafe !

Voor meer info: heart-saver.eu/partners/club-inkt

Bericht

12 november 2018

vzw HeartSaver schenkt hartstarter aan Jerico n.a.v. slotaflevering “Make Belgium Great Again”,
die het op zijn beurt schenkt aan de Gemeente Londerzeel.

 

Naar aanleiding van de slotuitzending van “Make Belgium Great Again” op VTM 06/11 ll. en de aandacht voor reanimatie deze week bij radiozender JOE, heeft vzw HeartSaver i.s.m. de firma ZOLL en ROTAID “een hartstarter”, een “AED Buitenmuurkast” en bijhorende signalisatie geschonken aan Jerico uit Londerzeel, die 2 jaar geleden zijn broer Keoni heeft kunnen redden dankzij het snel toepassen van reanimatie in afwachting van de hulpdiensten. Jerico schenkt op zijn beurt deze hartstarter met buitenkast aan de Gemeente Londerzeel, zodat Londerzeel een extra publieke hartstarter kan plaatsen die de klok rond bereikbaar zal zijn voor omwonenden en passanten. De juiste locatie van de nieuwe hartstarter moet nog besproken worden met het gemeentebestuur.

vzw HeartSaver wijst op het belang van de kennis van reanimatie en het snel toedienen van borstcompressies bij plotse hartstilstand. Bijkomend verhoogt het gebruik van een hartstarter (AED) exponentieel de overlevingskans. Hoe sneller de toediening van de eerste schok bij een slachtoffer met schokbaar hartritme, hoe groter de kans op overleving. vzw HeartSaver pleit dan ook voor veel meer publieke hartstarters in de woonwijken. HeartSaver hoopt met deze bijdrage Londerzeel alvast weer een beetje meer HEARTSAFE te maken.

De overhandiging van de hartstarter vindt plaats Ma. a.s. 12/11 in het Administratief Centrum van Londerzeel, Brusselsestraat 25 om +/- 16:00h.

vzw HeartSaver: www.heart-saver.eu – Luc Ketele ( 0472/135 296 )

Bericht

21 oktober 2018

Dinsdag 16/10 heeft de Belgische Cardiologische Liga haar “6de HartRidders Event” georganiseerd in het AXA hoofdkantoor te Brussel.

De BCL zet elk jaar mensen in de bloemetjes die een “Plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis – OHCA” overleefd hebben dankzij de hulp van bystanders die het slachtoffer geholpen hebben met reanimatie en evt. defibrillatie met een hartstarter (AED). Dit jaar was ook het eerste jaar dat de BCL vzw organisaties in de bloemetjes zette die actief bezig zijn met de problematiek van OHCA.

Ook vzw HeartSaver heeft de officiële oorkonde van HartRidder mogen in ontvangst nemen van de BCL in het bijzijn van zijn ambassadeur “Eddy Merckx”.

certificaat hartridder

Bericht

22 augustus 2018

“AED – HARTSTARTER” SIGNALISATIEBORDEN

vzw HeartSaver heeft AED Signalisatieborden gemaakt in Alu Dibond (25 x 50 cm) waarop buiten AED ook het woord HARTSTARTER wordt vermeld.

Nog zeer veel mensen in Vlaanderen weten niet wat een AED is. Met de introductie van het woord hartstarter hopen we in Vlaanderen het begrip AED wat meer duiding te geven.

Geïnteresseerden kunnen de HARTSTARTER – signalisatieborden aanschaffen bij vzw HeartSaver.

22/08/2018

Signalisatie Hartstarter rechts
Signalisatie Hartstarter links

BTW op Externe Defibrillatoren, Accessoires en Diensten

Vanaf 01.01.2018 zijn de levering, intracommunautaire verwerving, invoer en verhuur van externe defibrillatoren aan het verlaagde btw-tarief van 6 % onderworpen.

Een externe defibrillator is een medisch apparaat dat elektrische schokken toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen, om de hartbeweging herop te starten of, meer in het algemeen, als hulpmiddel bij een reanimatie.

Alle soorten externe defibrillatoren zijn bedoeld. Zo zijn, bijvoorbeeld, beoogd:

–    de automatische externe defibrillatoren (eenvoudig te bedienen toestellen – in principe op een publieke plaats of op de werkvloer – met instructies voor niet-professionele hulpverleners)

–    de professionele externe defibrillatoren (te bedienen door  professionele hulpverleners zoals medisch personeel in ziekenhuizen of ziekenwagens).

De administratie aanvaardt dat het btw-tarief van 6 % niet alleen van toepassing is op de externe defibrillator zelf maar ook op de (vervangings-)onderdelen en benodigdheden die productspecifiek zijn, zelfs indien afzonderlijk geleverd.

Onder ‘productspecifiek’ wordt verstaan onderdelen en benodigdheden die:

–    specifiek ontworpen zijn voor de geleverde of verhuurde defibrillator EN onontbeerlijk zijn voor zijn werking !

Voorbeelden (mits productspecifiek):

* de elektroden
* de specifieke software voor het uitlezen van gebruiksdata van het toestel evenals de specifieke data-opslagkaart
* de specifieke sleutel voor baby’s en kinderen die in de defibrillator wordt ingebracht voor een aangepaste reanimatie
* de batterij en lader
*de afstandsbediening.

Het btw-tarief van 6 % geldt ongeacht of de leverancier van de productspecifieke onderdelen en/of benodigdheden ook de desbetreffende defibrillator levert of geleverd heeft.

Voorbeeld: bedrijf A koopt in mei 2018 een defibrillator bij leverancier X. In de loop van 2019 koopt bedrijf A nieuwe elektroden voor deze defibrillator bij leverancier Y. Deze elektroden zijn eveneens aan het btw-tarief van 6 % onderworpen.

 Daarnaast aanvaardt de administratie dat het btw-tarief van 6 % ook van toepassing is op:

* het pictogram (of sticker) dat op een muur of in een gebouw wordt aangebracht om de aanwezigheid van een externe defibrillator te melden
* de tassen, dozen, trommels, wandbeugel of AED-muurkasten specifiek bestemd  om de externe defibrillator in op te bergen
* de EHBO-set of interventiekit die verbonden is aan het gebruik van de defibrillator (deze bevat meestal een beademingsmasker, een schaar, handschoenen, een scheermesje en een doek om de borstkas af te drogen).

De bijkomende verzekeringen die verband houden met de aankoop of huur van een externe defibrillator (verzekering tegen diefstal van en schade aan de defibrillator) zijn van de btw vrijgesteld op grond van artikel 44, § 3, 4°, van het Btw-Wetboek.

Het onderhoud en de herstelling van defibrillatoren zijn vanaf 01.01.2018 ook aan het btw-tarief van 6 % onderworpen. Het btw-tarief van 6 % geldt eveneens voor de productspecifieke benodigdheden en (vervangings)onderdelen gebruikt bij de uitvoering van het onderhoud en de herstelling van de defibrillator. Het onderhoud en herstelling moet niet gebeuren door de oorspronkelijke leverancier van de defibrillator.

De verkoop of verhuur van een oefendefibrillator (en toebehoren) om opleidingen te geven over het gebruik van een externe defibrillator bij een reanimatie is, wanneer deze oefendefibrillator niet effectief kan worden gebruikt bij een reanimatie, onderworpen aan het normale btw-tarief van 21 %. De levering of verhuur van een reanimatie-oefenpop is steeds onderworpen aan het normale btw-tarief van 21 %.

De opleidingen inzake reanimatie en/of het gebruik van externe defibrillatoren zijn in de regel onderworpen aan het btw-tarief van 21 %. Indien voldaan is aan de voorwaarden van artikel 44, § 2, 4°, van het Btw-Wetboek kunnen deze opleidingen echter van de btw vrijgesteld zijn (zie circulaire AAFisc nr. 50/2013 (E.T.124.537) d.d. 29.11.2013).

BTW 6% op HARTstarters/AED’s in voege vanaf heden !

BTW verlaging is in voege vanaf 01/01/18 (zie KB 10/12/17 gepubliceerd op 22/12/17):

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi/article_body.pl?language=nl&caller=summary&pub_date=17-12-22&numac=2017032026

Verlaagd BTW tarief van 6% geldt voor zowel “AANKOOP en HUUR” van AED’s alsook voor “Onderhoud en Herstelling” van AED’s.

Een bijkomende circulaire moet nog gepubliceerd worden, die bovenstaande wetswijziging becommentarieert – deze publicatie wordt verwacht in JAN/FEB 2018.

Hierin zal worden bepaald dat de tariefverlaging eveneens geldt voor ONDERDELEN en TOEBEHOREN die onlosmakelijk met de levering van AED toestellen verbonden zijn, zoals o.a.

  1. Elektroden,
  2. Batterij,
  3. Ophangkast,
  4. EHBO-set,

vzw HeartSaver wacht met ongeduld deze circulaire af. Voor verdere vragen, aarzel niet om ons te contacteren.

Alvast ZEER GOED NIEUWS voor iedereen die een AED wenst aan te schaffen of the huren en die de BTW niet kan recupereren !!! Zeker een mooie start van 2018!

Het HeartSaver Team

Persbericht

9 oktober 2017

Dr. Pedro Brugada: “Btw-verlaging hartstarters kan het verschil maken. Eindelijk!”

Pedro Brugada

Hartritmespecialist dr. Pedro Brugada verwelkomt de btw-verlaging op hartstarters met open armen. Mogelijk kan de maatregel meer organisaties motiveren om een hartstarter te installeren en zo de brede kloof met Nederland te dichten.

Binnenkort bedraagt de btw op een hartstarter (of AED, Automatische Externe Defibrillator) 6 in plaats van 21 procent. Voor een hartstarter van 1.250 euro zakt de btw van 262 € tot 75 €, een verschil van 187 €. Geen dag te vroeg, vindt de internationaal vermaarde cardioloog Pedro Brugada, peter van de vzw Heartsaver: “In Nederland zijn er zowat 100.000 hartstarters, in België 10.000 en slechts een minderheid daarvan is publiek beschikbaar. De kloof is enorm. Dat komt onder meer omdat Nederland al jaren een btw-tarief van 6 procent heeft voor deze levensreddende toestellen. Eindelijk heeft ook onze overheid de stap gezet om een hartstarter niet langer als een luxeproduct te beschouwen!”

Heartsaver helpt scholen, gemeenten, bedrijven, sportclubs, bibliotheken, concertorganisatoren, parochies enz. om tegen zo weinig mogelijk kosten een publiek toegankelijke hartstarter op te hangen, onder meer via fundraising. De vzw heeft zich sinds haar ontstaan ingespannen om de btw-verlaging door te drukken en zo de kloof te dichten met Nederland en andere buurlanden, waar hartstarters al courant aanwezig zijn in het straatbeeld. Luc Ketele van vzw Heartsaver: “Hopelijk helpt het ontwerp van Koninklijk Besluit om op termijn álle beheerders van plaatsen waar veel volk komt, te doen inzien dat een hartstarter geen luxe is maar een levensnoodzakelijk hulpmiddel voor alle bezoekers en passanten.”

Minder dan 10 procent van de mensen die een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis – jaarlijks meer dan 11.000 mensen in België – overleeft het. Dat komt onder meer doordat omstanders vaak niet meteen hartmassage starten, en omdat er te weinig publiek beschikbare hartstarters zijn. Hartmassage en een hartstarter kunnen de overlevingskans verhogen tot 60 of 70 procent. Heartsaver heeft de ambitie om het aantal hartstarters in ons land minstens te verdubbelen.

Extra info op heartsaver.be, via info@heartsaver.be of op +32 472 135 296.

OPM:
• Het peterschap van Prof. Dr. Pedro Brugada bij vzw Heartsaver is onbezoldigd.
• Er is GEEN “conflict of interest” met het peterschap van vzw Heartsaver en de actuele uitoefening van Dr. Pedro Brugada als cardioloog en de verschillende functies die hij als cardioloog en hartritmespecialist bekleedt.

vzw Heartsaver is opgericht in 05/2016 onder het peterschap van de internationaal gerenommeerde cardioloog en hartritmespecialist Prof. Dr. Pedro Brugada. Het doel van de vzw is om op alle niveau’s in onze samenleving aan sensibilisering te doen in BE mbt de problematiek van Plotse Hartstilstand buiten het Ziekenhuis. vzw Heartsaver wil het aantal HARTstarters (AED’s) in BE verdubbelen en wil de publieke kennis van Reanimatie en Defibrillatie vergroten en de signalisatie en registratie van AED’s in BE verbeteren. De vzw wil haar doel bereiken via het organiseren van fundraisingprojecten enerzijds maar heeft ook de mogelijkheid om leasingprogramma’s uit te werken. vzw Heartsaver maakt deel uit van een internationale non profit organisatie die zich 100% focust op de problematiek van “Out of Hospital Cardiac Arrest – OHCA”.

https://portal.prpro.be/#/nl/detail/64997/Dr–Pedro-Brugada–%E2%80%9CBtw-verlaging-hartstarters-kan-het-verschil-maken–Eindelijk-%E2%80%9D

Persbericht

6 oktober 2017

Verlaagd btw-tarief voor producten voor intieme hygiënische bescherming en defibrillatoren.

             CRPlus_Action2_448x340              CR2_448x340_2             CRPlus_448x340

Op voorstel van minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, keurde de ministerraad vandaag een ontwerp van koninklijk besluit goed om het verlaagde btw-tarief van 6 procent toe te passen op producten voor intieme hygiënische bescherming en externe defibrillatoren. Dit voorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de Raad van State voor advies.

De noemer ‘producten voor hygiënische bescherming’ omvat zowel tampons als inlegkruisjes, maandverband en menstruatiecups.

Voor deze producten komt er een btw-verlaging van 21 naar 6 procent. Dit voorstel kadert eveneens binnen de Europese btw-richtlijn, die tracht noodzakelijke goederen goedkoper en toegankelijker te maken voor de consument. In Frankrijk en Groot-Brittannië werd het btw-tarief op deze producten reeds verlaagd.

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt: “De zogenaamde ‘tampontaks’ behoort weldra tot het verleden.  De finale beslissing door de ministerraad heeft enige tijd op zich laten wachten, maar ik ben tevreden dat we dit voorstel nu eindelijk omzetten in de realiteit.”

Ook voor defibrillatoren komt er een aanpassing van het btw tarief, van 21 naar 6%.  Een defibrillator is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren, waardoor het opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht. Op publieke locaties vind je vandaag eveneens AED’s (Automatic External Defibrillators) die door niet-professionelen bediend kunnen worden. De aanwezigheid van een AED kan levens redden.

Minister van Financiën Van Overtveldt: “Door deze tariefaanpassing hopen we ons steentje bij te dragen aan de verdere uitbouw van het netwerk aan AED-toestellen.  Heel wat medische specialisten, waaronder professor en cardioloog Pedro Brugada (peter van het project “Heartsaver”) pleiten al geruime tijd  voor een inhaalbeweging.”

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.